fbpx

Адолор® Кидс

Paracetamol

Перорален раствор 30 mg/1 ml

ATC N02BE01

Се издава без рецепт

ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ

    • Намалување на покачена телесна температура
    • Ублажување на болки со слаб до умерен интензитет

ДОЗИРАЊЕ

Возраст Тежина(kg) Единечна доза која се повторува на 6 часа
2-3 месеци <5 kg 2,5 ml (2 -4 пати на ден)
6-12 месеци 6 kg 3 ml
7 kg 3,5 ml
8 kg 4 ml
9 kg 4,5 ml
10 kg 5 ml
1-2 години 11 kg 5,5 ml
12 kg 6 ml
13 kg 6,5 ml
2-3 години 14 kg 7 ml
15 kg 7,5 ml
3-12 години > 16 kg 0,5 ml на 1 kg телесна тежина

Препорачаната дневна доза на парацетамол изнесува 60 mg/kg/дневно, поделена во 4 или 6 дози, што одговара на 15 mg/kg на секои 6 часа.

Најкраткиот интервал помеѓу две администрации на лекот е 4 часа.


Состав

1 ml перорален раствор содржи 30 mg парацетамол.


ПАКУВАЊЕ

Кутија со 100 ml сируп во стаклено шише и пластична лажичка за дозирање.