fbpx

Актифен® кидс

Ibuprofen

Перорална суспензија 100 mg/5 ml

ATC M01A E01

Се издава без рецепт

Се наоѓа на позитивна листа на лекови на ФЗО.

  • брзо и ефикасно ја намалува покачената телесна температура (која се јавува после вакцинација или при настинка и грип)
  • брзо и ефикасно ги намалува  болките, како што се болно грло, болка при процес на изникнување на заб, забоболка, увоболка, главоболка, мускулни болки при настинка и грип или болки при повреди (изместувања, шинувања и слично)

ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА

Безбеден од 3 месеци

Возраст Телесна Тежина Доза
3-8 месеци 5-6 kg 2,5 ml  3 пати на ден
9-11 месеци 7-9 kg 2,5 ml  3-4 пати на ден
1-3 години 10-15 kg 5 ml  3 пати на ден
4-5 години 16-19 kg 7,5 ml  3 пати на ден
6-9 години 20-29 kg 10 ml  3 пати на ден
10-12 години 30-43 kg 15 ml  3 пати на ден

 


СОСТАВ              

5 ml перорална суспензија содржи 100 mg ибупрофен.


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со 100 ml перорална суспензија во шише и пластична лажичка за дозирање.