fbpx

Кетопрофен Крем

Ketoprofen

Крем 5%

ATC  М02АА10

Се издава без рецепт

За локално ублажување на болки:

  • предизвикани од повреди  (спортски повреди, изместување, шинување, истегнување и контузии)
  • кај благи облици на артритис

ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА

Возрасни

Се нанесува на болната или воспалената регија од кожата, два до четири пати на ден, најмногу 7 дена.


СОСТАВ           

1 g крем содржи 50 mg кетопрофен


КОНТРАИНДИКАЦИИ  

  • Преосетливост на кетопрофен или било која од помошните супстанции на лекот.
  • Историја на фотосензитивни реакции.
  • Изложување на сонце, вклучувајќи и УВ зрачење од солариум, за време на третманот со кетопрофен и 2 недели после прекинување на третманот.
  • Трет триместар од бременост.
  • Патолошки промени на кожата како што се егзем или акни, или инфицирана кожа и отворени повреди на кожата.
  • Кетопрофен не треба да се нанесува на мукозни мембрани, анално или генитално подрачје или под оклузивен завој.

ПАКУВАЊЕ       

Кутија со туба со 30 g крем 5%.