fbpx

Парацетамол таблети

Paracetamol

Таблети 500 mg

ATC N02B E01

Се издава без рецепт

Се наоѓа на позитивна листа на лекови на ФЗО

ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ

Третман на блага до умерена болка, вклучувајќи главоболка, мигрена, невралгија, забоболка, болки во грлото, менструални болки, симптоматско ублажување на ревматски болки и при грип или настинки придружени со покачена телесна температура.

ДОЗИРАЊЕ

Препорачана дневна доза Максимална дневна доза
Возрасни и деца над 12 години 2 таблети на секои 4 часа 8 таблети во тек на 24 часа
Деца од 6 до 12 години ½ – 1 таблета на секои 4 часа 4 таблети во тек на 24 часа

СОСТАВ       

1 таблета содржи 500 mg парацетамол.


ПАКУВАЊЕ      

Кутија со 500 таблети од 500 mg во блистер пакување.