fbpx

Реконазол® Крем

Ketoconazole

ЕФИКАСЕН ТРЕТМАН ЗА ДОСАДНИТЕ ГАБИЧНИ ИНФЕКЦИИ НА КОЖА

ATC  D01AC08

Се издава без рецепт

ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ     

Локален третман на кандидијази (вулвитис, питриасис  версиколор, себороичен дерматитис предизвикан од Malassezia), како и дерматофитни инфекции на кожата како што се тинеа корпорис, тинеа крурис, тинеа манус и тинеа педис инфекции, предизвикани од Trichophyton spp, Microsporon spp и Epidermophyton spp.


ДОЗИРАЊЕ

Тинеа педис:

Реконазол® кремот се нанесува на заболеното место два пати дневно. Вообичаеното времетраење на третманот кај благи инфекции е 1 недела. Кај потешки или екстензивни инфекции, третманот треба да продолжи уште неколку дена по исчезнувањето на сите знаци и симптоми, за да се спречи повторувањето на болеста.

За други инфекции:

Реконазол® кремот се нанесува на заболеното место еднаш или два пати дневно, зависно од тежината на инфекцијата.

Третманот треба да продолжи уште неколку дена по исчезнувањето на сите знаци и симптоми.


Вообичаеното времетраење на третманот е:

– тинеа версиколор: 2-3 недели,

– тинеа корпорис: 3-4 недели.

Доколоку после 4 недели третман не се добие клиничко подобрување, дијагнозата треба да се преиспита. Потребно е да се спроведуваат основните хигиенски мерки за да се спречи појавата на инфекции или реинфекции.

Себороичниот дерматитис е хронична инфекција со чести релапси.


СОСТАВ              

1g крем содржи 20 mg кетоконазол.


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со крем (2 %) во туба од 30 g.