fbpx

Рефалгин®

Metamizole sodium

Tаблети 500 mg

ATC N02B B02

Се издава без рецепт


ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ     

Силни болки од различно потекло, како главоболка, забоболка, невралгија на тригеминалниот нерв, херпес зостер, лумбаго, ишијалгија, болки при акутен и хроничен ревматизам, мускулни болки, постоперативни и посттрауматски болки, болки при малигни заболувања, ренални и билијарни колики.  Фебрилни состојби кои не реагираат на терапија со други лекови.


ДОЗИРАЊЕ

Поединечна доза Дневна доза Максимална дневна доза
Возрасни 1-2 таблети (500-1000 mg) 1- 4 пати дневно 4 g поделени во 3-4 поединечни дози
Деца со телесна тежина над 30 kg

 

10 mg/kg (250-500 mg) 1-4 пати дневно 8-17 mg/kg

СОСТАВ       

1 таблета содржи 500 mg метамизол натриум.


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со 500 таблети од 500 mg во блистер пакување.