fbpx

Форвита® Витамин Ц таблети

Ascorbic acid 50 mg; 500 mg

ATC A11G A01

Се издава без рецепт


ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ    

При состојби на зголемена потреба:  кај пушачи, хронични болести, во сезона зима-пролет, при настинка и грип, при неадекватен режим на исхрана, за време на исклучителна физичка активност, за подобро оздравување на рани.


ДОЗИРАЊЕ

Деца: 1-2 таблети на ден (50 mg-100 mg).
За тераписки цели може да се употребуваат и повисоки дози, до 300 mg на ден.

Возрасни: 1-2 таблети на ден (500 mg-1000 mg).


СОСТАВ         

1 таблета содржи 50 mg аскорбинска киселина.

1 таблета содржи 500 mg аскорбинска киселина.


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со 30 таблети од 50 mg (3 блистера x 10 таблети)

Кутија со 250 таблети од 500 mg (25 блистера x 10 таблети).