fbpx

Форвита® Ц 1000 mg

Ascorbic acid 1000 mg

Филм обложени таблети

ПРИРОДЕН ВИТАМИН Ц – ЕКСТРАКТ ОД ШИПКА


ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ     

Превенција и лекување на скорбут и хиповитаминоза Ц.

Дополнителна терапија при настинка и грип.

Дополнителна терапија при анемија за подобра апсорпција на препаратите со железо.


ДОЗИРАЊЕ

Препорачана доза е 1 филм-обложена таблета од 1000 mg на ден. Лекарот може да одреди и повисоки дози, пр. во случај на поизразена хиповитаминоза Ц и скорбут (до најмногу 3 g). Таблетите треба да се проголтаат цели, за време на оброк или непосредно по оброк.


СОСТАВ      

1 филм-обложена таблета содржи 10 mg природен витамин Ц од екстракт од шипка и витамин Ц (аскорбинска киселина) до 1000 mg.

ATC A11GA01

Се издава без рецепт


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со 30 филм-обложени таблети во пластичен контејнер со индукциско затворање.

Кутија со 60 филм-обложени таблети во пластичен контејнер со индукциско затворање.