fbpx

Forvita® C 300 mg

Ascorbic acid 300 mg

Таблети за џвакање со вкус на лимон и мандарина

ATC A11G A01

Се издава без рецепт


ТЕРАПЕВТСКИ ИНДИКАЦИИ     

Профилакса и терапија на хиповитаминоза Ц и скорбут.

Состојби и заболувања со зголемена потреба за витамин Ц (бременост, доење, растење, тежок физички напор, стрес, пушење, покачена телесна температура, инфективни заболувања, хемодијализа, неоплазми, рани кои тешко заздравуваат).

Кај предозирање со железо заедно со дефероксамин (за да се зголеми излачувањето на железото).

Терапија на идиопатска метхемоглобинемија.


ДОЗИРАЊЕ

Два до три пати во денот, по 1 до 2 таблети.


СОСТАВ

1 таблета за џвакање содржи 300 mg аскорбинска киселина.


ПАКУВАЊЕ       

Кутија со 30 таблети за џвакање со вкус на лимон или мандарина, во пластичен контејнер.